събота, 30 април 2011 г.

Невероятните приключения на "прабългарите" в България

ГЛАВА I

ПРИСТИГАНЕТО

Ханът преплува Дунава на гърба на коня си, и стигна на брега. Очакваше всеки момент да се появят "славяните" - капки от "славянското море", заляло Балканите преди един два века, според скрижалите на нАуката. Необходими му бяха, за да ги разсели по границите на бъдещата си държава. А и заради езика - искаше да научи нов език, труден му беше този "прабългарски" - никой не знаеше що за език е това, тюркски ли е, ирански ли е, тохарски ли е, занзибарски ли е - та щеше скоро да научи "славянски", за да е наясно вече с езика си.

Ханът много добре знаеше, че "траки" няма да завари - те бяха безписмен народ, от векове романизирани и гърцицирани, и даже съвършено изчезнали. А и преди това не представляваха нещо особено, нищо по-различно от обикновени разбойници. Така твърдяха в апокрифите си едни от татковците на "прабългарите" - Иван Маразов и Божидар Димитров, позовавайки се на техните любими гръцки скрижали.

"...в навечерието на славянското заселване на Балканите в първата половина на VII век Тракия е напълно опустяла и равнините й са обрасли с тръни и храсти."
"12 мита в българската история". Божидар Димитров.

Ханът разположи ордата си на сянка под едно дърво, докато дойдат "славяните". Без да слиза от кобилата си, я издои и изпи кумиса. Това го можеше - практикуваше го през дългия път от Монголия, Чувашия, Средна Азия, Кавказ, Памир или Хиндокуш - и той не знаеше точно откъде беше тръгнал, но важното е, че бе тръгнал отнякъде, и важното е, че бе пришълец по тези земи. Всъщност , като един истински номад, Ханът не беше слизал от коня си 20-30 години.

Прашен конник го извади от дрямката:

- Хане, славянин, славянин! - изкряска прабългаринът, и падна от коня.

Ханът повдигна с върха на меча си брадичката на валящия се в прахта монголоид /или иранец, а защо не виетнамец/, и попита с груб баритон:

- Къде !?

Може би е тук мястото да кажем, че етническата принадлежност на ордата не беше изобщо ясна. За голямо нещастие преди време не беше прието предложението на един филмов деец, масовката на филма  "681 Величието на хана" да се наеме сред виетнамските работници, плъпнали тогава из България. Така всичко щеше да е вече ясно - "прабългарите" са виетнамци. Но се оказа по-евтино масовката да бъде наета сред бойците от наборната военна служба. Така въпросът какви са по род "прабългарите" - тюрки, иранци, памирци, виетнамци, фини, чуди или австралийски аборигени - остана висящ. Ханът често плачеше нощем заради тази неизвестност...

- Там, в степта, прави нещо в земята! - изхрипа неидентифицираният член на ордата на неизвестния си език, и побърза да яхне коня си, защото кривите му крака не бяха свикнали да носят тялото му.

- Това не е степ, а нива, и славянинът я оре. - каза важно Ханът, който бе наясно с бита на "славяните" от учебниците по история. - Иди го доведи!

"Прабългаринът" запрепуска нататък, хвърли ласото си, и улови "славянина". Доведе го при Хана.

- Здравей, славянино, аз съм Прабългарският Хан!

- Яз съм Вуте, и орем. Не съм "славянин", а българин. А вие сте интересни люде - не съм чувал такива - "прабългари" ?! И защо сте с черни очила всичките ?

- Не ни е ясен още етническия състав, затова сме със слънчеви очила, да не ни се виждат очите , монголоидни ли са или ирански. - каза Ханът ядосано, че не е попаднал на славянин, та всичко да върви по план. - Ти сигурно си някакъв чужденец, не съм чувал за никакви българи по тези земи ?! Очаквах да бъда посрещнат от славяни...

- Сливани? Събирачи на сливи ли? Ич не знам да имаме таквия у наше село... А  хан си имаме, ама не е баш като тебе - обикновена къща, и вътре преспиваме, ядеме, пиеме и пееме... Ханджийката си я бива, дашна е...

- Внимавай какви ги говориш, пред теб не е случаен човек - Стойко Пеев ряпа да яде - аз съм истински Прабългарски Хан! - изкрещя прабългарският Хан, сам не знаещ от къде дошъл, но важното, че дошъл.

- Добре де, не се ядосвай, господин Хане, а кажи с колко хора дойде? - попита българина.

- Нямаме реална представа за бройката, но нашият татко Иречек твърди, че сме 50 000, и че сме фини или чуди.

"По сравнително пресметване можемъ каза, че Аспаруховата дружина /чудско или финско племе/ не е била по-голема отъ 50 000 души: едно, защото толкози е била голема Алцековата дружина, а може да се приеме за верно че Кубратъ е разделил своето племе между петимата си синове по равно. Отъ друга страна, и местото дето е преживявала десетина години Аспаруховата дружина /Ъгъла/ не е могло да смести по-много души поради своето пространство.
Аспарухъ успелъ през живеенето си в Ъгъла да се запознае съ работите на Балканския полуостровъ."  
История на българский народ. По д-ръ К. Иречека. Съставена за средните училища според програмите в България отъ С.С.Бобчевъ. Пловдивъ, София, Русчукъ. 1881.

- Ха, ха, ха! Тоя ли евреин ви е татко бе, дето се присмивал на нашия селски - бай Ганьо - че викал "Булгар, Булгар"?! А че то какво да вика бе - "австроунгар, австроунгар" ли? Има ли такъв народ "австроунгар", ха, ха, ха ? - крекна нахално българина и се запревива в пристъп на истеричен смях.

- Вземете един том на Златарски, и убийте с него този българин! - ядосано се разпореди Хана към своите очилати угро-фини.

- Ще убиете българин с том на Златарски, кога ви цъфнат средноазиатските ботуши от фино обработена конска кожа. Вие прабългарите може да сте 50 000, ама ние българите сме колкото целия Свят.

"...Bulgares toto Orbe terribiles.“
 Касиодор, 527 година.

 Българинът бе спасен от чудо невиждано. Докато един прабългарин се готвеше да замахне с том на Златарски, и да отнесе главата на българина, в далечината се появи облак прах, а пред него страховито летеше една голяма черна кутия на четири търкала. Кутията спря до хана, отвори се нещо като вратник на обор отгоре със стъкло, и отвътре изкочи едно кльощаво създание в черни дрехи.
И каза:
- Къде е "прабългарският" хан?!
- Аз съм прабългарския хан! - отговори гордо прабългарският хан.
- Аз съм зам. министърът на културата на България. Тодор Чобанов - приятно ми е.
- КАжи!- изгъргори хана с досада.
- От много високо място беше решено вие да сте иранци. Ето документа. - измяука Чобанов, и подаде на хана свитък с печат.
- Маготин, не ми се отваряй, момченце. Знаем те тебе, и твоите смешни измишльотини. Ние прабългарите не сме от вчера за днес - нема как точно ти да ни кажеш какви сме. Освен това в клубовете на дир.бг те правеха на маймуна заради твоите измислици, аргументирано те обориха. И ние ползваме Интернет все пак нищо че сме пришълци от намсикъде...
- Виж какво, хане. Не си наясно,много си далеч от научния анализ. Прабългарите са иранци, и точка! - изпищя Тошко, врътна се, влезе в черната кутия, а тя изцвили, и изчезна зад хоризонта.

"Ако Бешевлиев познаваше огромния обем данни, които бяха събрани в последните години, ако можеше да работи с Рашо Рашев, той несъмнено би написал, че този ирански елемент (в прабългарския етнос - бел. автора) всъщност е бил водещ и основен, а тюркският е внесен и вторичен. И тук не бива да има емоции и тръшкане, истерии и нацупени муцунки. Науката се нуждае от обективен и безпристрастен оглед на наличните факти." _magotin_,


ГЛАВА II

ДЪРЖАВАТА

Ханът реши да не чака "славяните", а директно да предприеме стъпки към основаване на държавата България. Написа в джипиеса си името на столицата - "Плиска", за да знае, накъде да тръгне. Джипиеса се обърка и блокира. Ханът не беше вчерашен и реши да опита с друго име -  "Абоба". Заспал женски глас с досада промълви - "тръгнете направо, след 70 километра завийте надясно".

Ханът имаше натрапчивото чувство, че е пропуснал нещо важно. Отхвърляйки тягостните мисли, събра ордата и запрепускаха направо. 

След няколко дни галоп, джипиесът се обади - завийте надясно.

Скоро в далечината се показа голям каменен бург насред ширнало се поле, а из полето множество кирпичени къщи. Хана се обърка, но женският глас непрекъснато повтаряше - пристигнахте.

Изведнъж от околните къщи се събра народ, а две жени излязоха напред - едната държеше голяма пита, а другата чинийка със шарена сол.

Най-после славяни, зарадва се ханът.

- Здравейте, славяни!

- Ний не сме славяни, а българе, здравей, Хане! Чакахме те, от малки сме учили, че ще дойдеш - каза жената с питката и протегна ръце напред, за да си отчупи ханът - Добре дошъл! 

Ханът се почувства зле, прималя му, и падна от коня.

Като се свести, една мома му пръскаше със студена вода лицето, а друга му разтриваше слепоочията.

- Къде съм !?

- В Абоба, област Мизия, България - отговориха в хор хората.

"Mesia hec & Vulgaria"
Карта на Свети Йероним от IV век, оцеляла до наши дни чрез препис от XI век.

- Каква България, какви българи !? Що за сън е това. Какъв е този бург!? Аз трябва да основа България, аз трябва да построя Плиска, аз трябва да създам българите като съвокупля прабългари и славяни... - пророни през сълзи "прабългарският" хан.

- Не е добре, бълнува човекът. - каза един беловлас старец с голям островърх калпак, накривен на главата му. - Дайте му малко медовина и го вкарайте в мойта къща, дъщеря ми Богдана ще се погрижи. А вие нахранете  момчетата му и конете им. Жени и деца не виждам, сигурно са ги оставили по Дунава.

- Твоя воля, кумет Коте. - отговориха в хор хората. Много уважаваха кмета си, слушаха го. Мъдър беше той и всичко знаеше за рода български. Помнеше над три хиляди вехти песни, които разказваха миналото на стоте рода - славно и не чак дотам. Имаше три дъщери, не даде му Бог ни един син, та да го научи на песните, да ги наследи...Жаден беше за внук, да се не затрие историята...

- По-добре ли си, Хане? 

- Не съм. Какъв е този огромен каменен бург насред Плисковската равнина, старче!?

- Това е град Абоба. Построил го е нашият прадядо Беро. Воювал е смело за Рим и един ден войската го издигнала за римски император. Възползвал се от случая и построил само за три години бург с парите на империята. Приел името Максимин. Татко му се казвал Мичо, а майка му Абоба. Кръстил бурга на нейно име. 

- А къде е Плиска ?! Скрижалите твърдят, че е основана от славяни, и че се намира точно тук!?

- Това не е Плиска. Столицата ни е по-натам, там царува царят ни български - Испор. Отиде с войската да се бие с крадците от Цариград, искат да откраднат и верата ни българска. Чухме, победил ги е, скоро ще се върне. Ще се видите.

Ханът изведнъж осъзна, какво важно нещо бе пропуснал - трябваше да се засели с "прабългарската" си орда първо в делтата на Дунава, местността Ъгъла, и там да победи "византийския" император. Чак после трябваше да премине Дунава и да основе България... Ханът отново изгуби съзнание.

Константин ме наричат и съм презвитер на светата Божия църква в Апамея от втората провинция Сирия, ръкоположен от Авраам, епископ на Артеуса. Дойдох на вашия свят събор за да ви съобщя, че ако аз бях изслушан, то ние нямаше да претърпим това, което претърпяхме през тази година, т.е. това, което претърпяхме във войната с България. Още отначало исках да вляза на събора и да моля да бъде сключен мир, да бъде предложено някакво примирително решение, и да не се порицават нито тези, нито другите, т.е. нито проповядващите една воля, нито проповядващите две воли.
Изказване на представител на Шестия вселенски събор, свикан в Константинопол през 681 година по повод на "ереста на монофизитите". 

13 коментара:

  1. Стига леки работи бе :))) Дайте някой да нарисува сцените и правим комикс, с който убиваме рибата :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно предложение - но нека направим сценария - после ще го нарисуваме :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ама нямаше ли сериозно да се пише книга?

    ОтговорИзтриване
  4. Сериозна книга- да- с истински цитати - на научни "светила", и техните обективни опоненти.

    ОтговорИзтриване
  5. И това ми харесва,ама дайте после да я рецензира Лъжедар Димитров.Може през това време да е намерил някоя счупена дръжка от стомна и да докаже,че е славянска...

    ОтговорИзтриване
  6. "науката", която е родила Божидар Димитров и нему подобните винаги е смятала, че в един археологически обект, ако се открие кана, това е "прабългарска" кана, ако се открие гърне, това е "славянско" гърне, и ако се открие амфора, това е "тракийска" амфора - по този начин се диференцира българското средновековно общество на прабългари, славяни и траки - имам чувството понякога, че "науката" трябва да бъде освидетелствана на 4-ти километър...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прав си, точно такава е методиката. Само грубата керамика в Плиска е считана за българска, останалата била вносна...

      Античните монети не се ползват за датиране, те са случайно попаднали в Плиска.

      Ключовете от късноримски тип в Плиска не се използват за датировка.

      Няма значение, че хипокоста, пропугнакулума, типа на кулите в Плиска са типични за късната Античност.

      В Плиска са намерени римски и гръцки надписи, но те не могат да служат за датировка, били донесе отнякъде...

      Тухлите от Античността и те са мъкнати от километри, все едно край Плиска няма глина. За монументалната статуя на Хероса край южната порта на Плиска не се говори, че става неудобно - нали все пак траките нямат монументално изкуство, а пък да се каже, че Хероса е бил почитан от българите пак не става, нали?

      Краят на абсурдите ще дойде тогава когато се признае, че ние сме потомци на древно население, което по време на Античността, римляни и гърци са наричали с името траки...самите траки обаче не са се разпознавали под това име.

      Изтриване
    2. Абсолютно си прав в разсъжденията си!Поздравления за труда,който полагаш относно доказването произхода на българите!

      Изтриване
  7. Като сте седнали да пишете сценарий,да ви питам - къде без шумерите сте тръгнали - като ще сме древни поне най-древни да сме )))

    ОтговорИзтриване
  8. Хем смешно, хем тъжно...Колко е проста истината и на колко прости ни правят тези, които вместо да оборват старите лъжи, съчиняват нови с такъв фанатизъм, сякаш някой ги плаши с бесилка...

    ОтговорИзтриване
  9. Трябва все пак малко талант за писане на сатира, за познания по история изобщо не говоря - късно е.
    https://sites.google.com/site/bulgariannewhistory/traditum-a-scriptoribus-antiquis-aprilis-mmxvii

    ОтговорИзтриване
  10. ИЗПУЩИЛ СИ РЕМИКСА - "БУЛГАРТУРКИ" НА МАРУЛИНА И МАБИК, ЩЕДРО СПОНСОРИРАН ОТ АЛФИЯ-МАСКВА ЦЕНТАВЪР, КАКТО И "БАЛГУРИТЕ" (НА ХРИСТО СМОЛЕНОВ) И НИХНАТА РОДА -
    "ТИРЕЙЦИТЕ" (НА СТАМОВ, ПАЦА И АДЕМ САЛАХИ КОМПАНИЯ), ОТ ГОвНОРЕЙСКАТА РАСА, АМА ПРОСТЕНО ДА ТИ Е, ОНИ ДОЙДОА С КВАНТОВ ПРЕХОД(ЕДИН СОРОСОИДАЛЕН ПАРСЕК), ОТ МЪГЛЯВИНАТА -
    "КРИВОГЛЕДА"..............:)

    ОтговорИзтриване
  11. Народа, особено младите, дето лично не проверяват факти - съвсем изперкаха! Именно Тангриянството с мега космическо Знание създава абсолютния ни Календар, с летоброене над 7 500 години в Евразия - фалшификацията "прабългари" е разобличена отдавна, проверете, де. В Азия същото го наричат Тао, или Дао - ползват го до днес много народи - високият Морал и труд на наши, балкански Предци не е напразен: вечна слава с признателност!

    ОтговорИзтриване